TOPIK :PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN 1 (TINGKATAN 1)
Subtopik:
- Diet Seimbang
- Perancangan Menu
- Prinsip Memasak
- Kaedah Memasak
- Penyediaan Makanan
- Reka Cipta Resepi
Hasil Pembelajaran:
- Menerangkan pengertian dan faktor utama dalam merancang diet seimbang.
- Mnyenaraikan prinsip asas diet seimbang dan mengenalpasti tabiat makan yang sihat.
- Menerangkan pengertian menu, tujuan merancang menu, dan faktor yang mempengaruhi perancangan menu.
- Menerangkan prinsip memasak dan cara memasak.
- Mengenalpasti faktor penting dalam merancang menu sarapan.
TOPIK :PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN 2 (TINGKATAN 2)
Subtopik:
- Penyediaan dan Penyajian Makanan
- Reka Cipta Resepi
Hasil Pembelajaran:
- Menerangkan pengertian makanan bekal.
- Mengenalpasti faktor penting memilih bekas untuk membungkus makanan.
- Mengenalpasti faktor utama merancang menu untuk makanan bekal.
- Memilih dan merancang menu untuk hidangan tengah hari dan makan malam.
- Menyediakan peranggu meja dan menilai hasil masakan.
- Mengenalpasti dan memilih makanan untuk pesakit.
TOPIK :KAEDAH MEMBUAT BISKUT DAN KEK (TINGKATAN 3)
Hasil Pembelajaran:
- Menerangkan pengertian kaedah gaul dan ramas.
- Mengenalpasti biskut yang disediakan dengan kaedah gaul dan ramas.
- Membungkus biskut.
- Mengenalpasti kek yang disediakan dengan kaedah gaul dan ramas.
- Menerangkan kaedah putar.
- Mengenalpasti biskut yang disediakan dengan kaedah putar.
- Menerangkan pengertian enjut.
- Mengenalpasti kek yang disediakan dengan kaedah enjut.
- Mengenalpasti kek kaedah enjut yang divariasikan.
- Menyedia, memasak, menghias, menghidang, dan membuat pengiraan kos biskut, kek dan pastri.
No comments:
Post a Comment